вторник, 22 януари 2019 г.

Как се става богат

Според американската прокуратура OneCoin е пирамида, привлякла 4 млрд. долараЧислото за структурата на Ружа Игнатова идва от делото срещу адвоката Марк Скот, който беше арестуван и обвинен в пране на 400 млн. долара

Според прокурорите ролята на обвиняемия в тази схема е била, че той като правоспособен адвокат заедно с други лица е създавал хедж фондове със сметки на Каймановите острови и в Ирландия, като през тях са изпирани постъпления от криптовалутната измамна схема.

"Това е хибридна Понци пирамидална схема. Фашива криптовалута, която доколкото нашето разследване е преценило няма истински блокчейн, и повечето инвеститори не са имали възможност да върнат парите си, след като веднъж са ги вложили в тези монети. Има елемент на Понци схема просто доколкото са плащани комисиони на промотиращите я с цел да се набират повече жертви", 

след изпирането на парите повечето от сумите са изпращани обратно на основателите на схемата. "За тази цел той е лъгал пред банки и администратори, като е давал грешна информация откъде идват парите.

 той е твърдял, че парите постъпват в хедж фондовете от група европейски семейства и компании, които той познава от години", казва тя, като уточнява, че разследването е показало, че те идват само от постъпления от измамната схема. 

Отделно според обвинението Скот е превел и около 15.5 млн. долара по свои собствени сметки, като тези пари са използвани за покупка на имоти, луксозни превозни средства, часовници и др. Той е разполагал с множество сметки - лични и на фирми, където е посочен като единствен управител, като покрай ареста му са запорирани 25 от тях в САЩ и в чужбина. Също така са конфискувани яхта и Porsche.

Прокурорите разполагат с банкови и финансови разпечатки, мейли, административни и регистърни документи, телефонни записи, разговори по електронна поща и WhatsApp, GPS данни и промоционални материали за криптовалутата. "Регистрирахме си сметка в криптовалутната схема под прикритие, така че имаме материали и оттам", разказва Лазаро.

В данните, които е подавал към данъчните, той е разкрил над десет сметки в чужбина - Каймановите острови и Швейцария, съдържащи около 60 млн. долара, но не е разкрил няколко намерени при разследването сметки в Bank of Ireland. Не е декларирал и някои от фирмените си участия.

"Ако бъде освободен, той може да има достъп до тези средства и да има възможност да пътува и да избяга от правосъдието в Германия или друга юрисдикция", обяснява Лазаро, като припомня, че има много дестинации, с които САЩ няма договори за екстрадиция, или както в Германия имат защита на собствените граждани

Така че обвиняемият има силни мотиви да избяга и всъщност съучастниците му може да са в положение да му съдействат за това. Разследването показа, че един от съучастниците най-вероятно е избягал в юрисдикция, където няма договор за екстрадиция със САЩ"

Няма коментари:

Публикуване на коментар