сряда, 16 януари 2019 г.

акции 2019

На БФБ се случи това, което инвеститорите отдавна очакваха да се случи, но малцина прогнозираха, че ще видим точно през първия месец от годината... Става въпрос за навлизането на SOFIX в мечи пазар. За последната една година (преди година бе регистриран върха на индекса), показателят е загубил 20.3% от стойността си и официално вече е на "меча територия".

Книжата на двете публично търгувани банки, компоненти на индекса SOFIX - Първа Инвестиционна Банка и Централна Кооперативна Банка, са най-губещите компоненти на индекса през 2018  съответно 48% и 40% от максимално достигнатата цена през 2018 . Двете финансови институции загубиха съответно 10.76% и 12.4% от пазарната си капитализация  само за януари 2019. 

За сравнение преди година, когато индексът се търгуваше и при върхови нива от над 700 пункта, двете ключови финансови съотношения за показателя бяха съответно при 13.3 за цена-печалба и 1.23 за цена-счетоводна стойност.

Европейските банкови акции изпратиха най-лошата си година след кризатаИнвеститорите загубиха вяра във финансовите институции в региона поради трайната ниска доходност, остарели бизнес модели, отрицателните лихви 


Най-драстичният спад е при акциите на Deutsche Bank, които приключиха годината с понижeние с внушителните 53%, след като приходите на най-голямата германска банка непрекъснато разочароваха очакванията на инвеститорите и анализаторите и тя продължаваше да губи пазарен дял в инвестиционното банкиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар