вторник, 20 ноември 2018 г.

Акции 2018 проверки

Добрият ловец умее да чака.

Най-голяма загуба на седмична база  19.11.2018 до 23.11.2018 в стойността на книжата си регистрира „Трейс Груп Холд“– 10%. Акциите на ТБ „Централна кооперативна банка“ АД поевтиняха с 5,98% за нември 2018 спадат с 9%, а на „Химимпорт“ АД – с 3,55%.

Очевидното свързващо звено между четвъртата по активи ПИБ, осмата ЦКБ и дванадесетата Инвестбанк е, че това са трите най-големи частни банки с местен собственик. 

№8 Централна кооперативна банка


Активи към септ. 2018 г.: 5.59 млрд. лв.
Адекватност на CET1 за 2017 г.: -
Обща капиталова адекватност: -
Капиталов излишък над изискванията на БНБ: -

Централна кооперативна банка е може би единствената в страната, която не оповестява в годишните си отчети данни за капиталовата си адекватност. Все пак на база на исторически данни тя е от банките, опериращи с ниски нива на показателите. При предишния преглед на качеството на активите след практически нулеви корекции тя се озова с 12.8% CET1 съотношение. Сега по експертни оценки показателят е по-висок и банката вероятно разполага с излишък от над 100 млн. лв. над изискванията на БНБ и около 250-300 млн. лв. над минимумите по европейски регламент.

Банката е дъщерна на публичния холдинг "Химимпорт", който се контролира от Иво Каменов и Марин Митев и за много от фирмените й клиенти могат да се открият косвени връзки с групата. Въпреки бързия ръст на балансовото число на ЦКБ в последните години нейният портфейл от корпоративни кредити не само не се увеличава, но и леко се свива до около 1.5 млрд. лв., като банката расте основно при заемите за домакинства. Същевременно чувствително се увеличават кешът и парите на депозит в БНБ. Така вероятно банката в по-малка степен ще има проблем при проверките с големи експозиции към свързани лица.

Много от фирмените клиенти на банката получават финансиране и от пенсионните фондове в групата, като нерядко в края на тримесечия различни пакети облигации и акции се прехвърлят помежду им. Затова и при прегледите на ЕЦБ ще е интересно доколко ще бъдат изследвани оплетените взаимовръзки между финансовата група под шапката на "Химимпорт" и близката, но формално несвързана финансова група около Тексимбанк и ПОК "Съгласие". От това до голяма степен ще зависи какви и доколко значими корекции ще наложи ЕЦБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар