събота, 25 август 2018 г.

Инвестиране

- Ако сега стъпвахте за първи път в Америка, какво щяхте да направите?
- Времената са много различни, но все пак може би същото. Бих мислил за отварянето на собствен бизнес. Аз съм малко мързелив, затова бих искал някой друг да работи за мен (смее се.) Ако не мога да направя собствен бизнес, бих инвестирал в недвижими имоти.
От баща ми научих
да бъда честен, точен
с хората, да не лъжа
и да не крада
са важни, за да забогатееш
- И за бизнес, и за недвижими имоти трябват пари, а вие сте имали 75 цента.
- Ще работя усилено, ще събера малък капитал, ще взема заем от банката, ще купя малко жилище, ще го стегна и след време ще го продам или ще го давам под наем. С новата печалба ще купя друго жилище, ще го стегна, ще го продам по-скъпо и т.н.
- Като Рокфелер и ябълката...
- Да, да. Трябва последователност и търпение.
Много хора искат да си
легнат и да се събудят
милионери
Мислят, че като излъжат някого, това ще им донесе бърза печалба. Няма как да стане. В САЩ нито една банка няма да ти даде кредит, ако имаш лошо име или някой се е оплакал от теб.
- Какъв съвет бихте дали на хората, които искат да имат успех в бизнеса?
- Кой съм аз, че да давам съвети на хората? Всеки трябва да се ръководи от своите принципи и да действа както съвестта и възгледите му казват. Който е успял в България, ще успее и в Америка. Който не е успял тук, и в Америка пак няма да успее. Във всеки бизнес, каквото и да произвеждаш, каквото и да правиш, трябва да спазваш 3 принципа - качество, цена и обслужване. Ако куца едно от трите, няма да успееш. Ако не предлагаш високо качество, хората няма да купуват твоята стока. Ако предлагаш добро качество, но цената е висока, пак няма да имаш клиенти. Ако предлагаш добра стока на добра цена, но обслужването е лошо, клиентите ще избягат при друг. Трябва да бъдеш много добър в това, което правиш, да не мислиш за парите, а да си свършиш работата добре. Някои си мислят, че могат да излъжат клиента. Това не е вярно. И да стане веднъж, после клиентът няма да се върне. Тези 3 принципа е лесно да се кажат, но е трудно да се изпълнят.
- Как изглежда разумната инвестиция в днешно време?
- Нещата сега са много по-различни от времето, когато аз пристигнах в САЩ. Банките вече не дават добри лихви, затова да държиш парите си на депозит, си е загуба. Фондовата борса е рисковано начинание. Там може да спечелиш много, но и да загубиш много. Това е място за хора, които имат излишни пари, а не място, където да вложиш последните си пари. Пазарът на недвижими имоти също се промени. Цените на имотите се вдигнаха много, повишиха се данъците и таксите за поддръжка. Никога не съм разчитал и на пенсия - тя няма да стигне да си купя дори самолетен билет до България (смее се.)
- Тогава какво е разумно?
- Зависи на колко години е човек. На 50 г. бих сложил 20% от парите си в акции на борсата, 20% - в недвижими имоти, 50% в т.нар. Municipal Bonns и 10% бих държал кеш. На 80 г. бих заложил на сигурността и бих увеличил дела на Municipal Bonns, а парите на борсата и в недвижими имоти бих оставил, за да има с нещо да се занимавам. Municipal Bоnns е една от най-сигурните инвестиции в САЩ. Това са бонове, които всяка община издава. Примерно строи се стадион, но държавата няма пари. Тогава пуска акции, които гарантира, и всеки може да си купи. Лихвата, която получава, е малка, но сигурна - изплаща се на всеки 6 месеца, а тези пари не се облагат с данъци. Сравнително малка част от своето портфолио държа в консервативни акции, които носят по-малка печалба, но са по-сигурни.
- В какви сфери?
- Имам акции в 8 компании в областта - на енергетиката, телекомуникациите, фармацевтичната индустрия, транспорта - например “Боинг”, ATT... Там печалбата е по-ниска, но относително сигурна. Инвестирал съм и в недвижими имоти. По принцип инвестициите трябва да са разнообразни. Не трябва всичко да е кеш, или всичко в имоти, или всичко на борсата. Макар че в последните години инвестицията в недвижими имоти в САЩ не е това, което беше, все пак си остава едно от най-сигурните капиталовложения. И тук обаче трябва да се внимава за няколко неща - цената и местоположението. Печалбата от имот се прави не при продажбата, а при покупката.
Ако купиш прекалено скъп имот, който после не можеш да продадеш на по-добра цена, или той се намира на място, което никой не търси, значи усилието и средствата, които си хвърлил, са били безсмислени. Човек трябва да следи и да познава добре пазара. Това е едно от нещата, които съм научил от баща си - не само трябва да обичаш, но и да познаваш това, което правиш. Преди да създам моя бизнес за подвързване, печатане и сгъване, няколко години работих като наемен работник, наблюдавах и се учех.
- Инвестирате ли в злато?
- Никога не съм го правил. Наблюденията ми през годините показват, че няма голяма печалба.
- За инвестициите на борсата борсов посредник ли ползвате, или сам формирате своята стратегия?
- Имам борсов посредник, но аз му казвам какво да прави. Не само защото той ще ми вземе 1 процент от печалбата, но и защото мисля, че аз мога да се справя доста добре.
- От колко години сте на борсата?
- Близо 35 г. вече. Ако не инвестирам на борсата, пак ще заложа на недвижимото имущество. Най-сигурно е.
- Кой ви дава съвети как да разпределите портфолиото си?
- Преди години се съветвах с експерти и стигнах до този извод. Но всеки трябва сам да си прецени.


Не ме блазнят парите, а пътят към правенето им, казва българинът, който от 1964 г. живее в Чикаго
Който е успял в България, ще успее и в Америка. Който не е успял тук, и в Америка пак няма да успее
Защо всички трябва да получаваме равно, като нямаме равни способности?

24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар