четвъртък, 6 юни 2019 г.

Акции спад

АКЦИИ Deutsche Bank
Трудно е да се прецени колко голяма е ролята на Deutsche Bank за германската икономика, пише Finance Yahoo.

Ако Deutsche Bank спре работа е все едно да затворите едновременно Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo. Освен че е най-голямата банка в Германия, с хиляди клонове и десетки хиляди служители, тя притежава огромни дялове в повечето от най-големите компании в страната - например една четвърт до една трета от акциите на Daimler.

През май 2007 г. акциите на Deutsche Bank се търгуваха при ниво от над 150 долара. След това настъпи финансовата криза, която засегна особено тежко банката. Разследването на американския Сенат определи Deutsche Bank като основен участник в кризата, заради ипотечни ценни книжа за милиарди долари с лошо качество. Днес акциите на банката се търгуват при ниво от едва 6 евро.

АКЦИИ Volkswagen
Падението на автомобилната икона Volkswagen

Автомобилният производител, основан през 1937 г., бързо се наложи след Втората световна война като глобален автомобилен лидер. Компанията стабилно увеличава своя пазарен дял през годините, като през 2015 г. Volkswagen надмина по продажби Toyota и така стана най-големият автомобилен производител в света.

През същата година разследващите разкриха, че Volkswagen умишлено е манипулирала стандартите за вредни емисии на около 11 милиона дизелови превозни средства по целия свят. Впоследствие компанията плати над 33 млрд. долара за разрешаване на съдебни дела, свързани със скандала Дизелгейт. 

Бившият главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн е изправен пред съдебно обвинение в САЩ и Германия. В отделно разследване германските следователи разследват злоупотребата с корпоративни средства от изпълнителния директор на Porsche.

Акциите на Volkswagen, които се търгуваха на ниво над 240 долара през 2015 г., сега се търгуват за малко над 140 евро.

АКЦИИ Bayer 

Фармацевтичният и химически гигант Bayer направи редица придобивания през последните десетилетия, включително потребителския бизнес на Schering и Merck, включващ марки като Claritin, Coppertone и Dr. Scholls. 

Най-големият производител на лекарства и химически препарати в света беше осъден да плати 2.055 млрд. долара обезщетение на възрастна двойка от Калифорния, след като съдът призна, че препаратът срещу плевели Roundup е причинил неходжкинови лимфоми при двамата потребители. Това е само едно от общо 13 400 дела, заведени срещу продукта на Bayer, чийто проблем е най-вече, че няма предупреждение за вероятността от причиняване на рак.

От началото на миналия юни акциите на Bayer спаднаха с рекордните 50%, изтривайки около 55 млрд. долара от пазарната стойност на компанията. Към момента акциите на Bayer се търгуват при цени от около 54 евро за акция. 

Като цяло Deutsche Bank, Volkswagen и Bayer са много различни, но все пак има няколко общи причини за тяхното падение: Зашеметяващата некомпетентност на мениджмънта и липсата на отчетност.

инфосток 

Няма коментари:

Публикуване на коментар