неделя, 16 юни 2019 г.

МОТИВАЦИЯ 2019

Може и да не се съгласите, но според Джим Рон, вие сте нещо средно на петимата души, с които най-често прекарвате времето си.

Рон се позовава на изследванията си, в рамките на които иска да разбере силата на влиянието на околните. Според него последното невинаги е лошо нещо.

Независимо дали го осъзнавате или не, всеки един от нас е притиснат да мисли или да действа като хората край себе си.

Ако нашите приятели искат да пият, то по-вероятно е и ние да налеем нещо в чашата си. Ако предпочитат да тренират в петък вечер, то не е изключено и ние от известно време да го правим.

Ако искате да използвате „ние“ като стимул на волята ви, то по-добре се заобиколете с хора, които ви предизвикват да показвате най-доброто от себе си. Ето как:
1. Участвайте в групови тренировки
Ще бъдете по-постоянни в тренировките, ако станете част от група. Изследвания показват, че тренирането в компанията на други хора значително подобрява качеството на живот. Груповите занимания освен това създават външен източник на енергия.

2. Присъединете се към група на друго ниво
Независимо каква е работата ви, колко трудна я определяте, вие не се предизвиквате, ако прекарвате времето си все с едни и същи хора. Посещавайте конференции, бъдете част от други групи професионалисти и т.н. Взаимодействието с тях ще ви изведе на ново ниво на мислене.

3. Открийте творческа общност
Противоположно на мита за „творческия гений“, креативността може да бъде тренирана като всяко друго умение. Затова ви препоръчваме да се предизвикате и да станете част от такава творческа общност. Тя служи като подкрепа и ви дава нови източници на познанства.

4. Оставете медиите зад гърба си в социалните си контакти
Подобно на мнозина професионалисти в работата си, вие смятате, че влизате в социалните медии е част от работата ви. Един час няма да ви навреди. Не подозирате как превишавате това време, а по този начин рискувате отключване на депресия, тревожност, проблеми с увереността, хиперактивност и нарушения на съня.


PROFIT.BG

Няма коментари:

Публикуване на коментар