понеделник, 11 юни 2018 г.

инфлация

Аржентинците теглят кредити с 50% лихва за мондиала в Русия
Една от водещите аржентински банки - BBVA Banco Frances SA (местно поделение на испанската BBVA), предлага специална оферта на футболните запалянковци, които искат да се насладят на мондиала на живо. Трезорът дава 7-годишни кредити до 1 милион песо (което прави около 40 000 долара, или 34 000 евро), които се изплащат на 84 равни месечни вноски.
Клиентите, които редовно изплащат задълженията си, ще получат допълнителен бонус и няма да плащат допълнителни такси през последната година на заема, твърдят още от банката в своята телевизионна реклама. 

Лихвата? Скромните... 50%.

В повечето държави това би изглеждало като абсолютна лудост, дори и за най-фанатизираните футболни фенове, но в Аржентина инфлацията се движи около 25% годишно, а основният лихвен процент в страната от миналия месец е на ниво от 40%. 

За много аржентици тегленето на подобни заеми вече е масова практика, част от стратегията за справяне с високата инфлация. Песото се обезцени с над 25% само от началото на тази година, а страната преговаря с МВФ да отпускане на кредитна линия от 40 милиарда долара, 

Няма коментари:

Публикуване на коментар