събота, 28 април 2018 г.

Сайт 2018

„Просто искахме да разрешим проблемите си, които се състояха в това как да намираме забавни картинки. Как мога да ги споделя с приятелите си?“, казва Чан пред CNN.

През 2008 г. той и четирима негови партньори, всички на възраст около 20 години, влагат общо 1 270 долара, за да стартират 9GAG като страничен проект, докато са заети с основните си работни позиции.

Тогава младежите нямат никаква идея, че след по-малко от 10 години ще управляват глобален гигант в развлекателната индустрия.

В наши дни 9GAG е една от най-популярните платформи в интернет с около 150 млн. потребители месечно, по думите на Чан. Страницата на 9GAG във Facebook има 39 млн. харесвания, а профилът им в Instagram – 44.5 млн. последователи.

Когато Чан основава 9GAG, работи като проджект мениджър за онлайн платформа за любители на книги, като освен това експериментира с най-различни проекти. 

„Помислих си, че интернет е добра платформа за мен, за да опитам различни неща“,

По думите на Чан, няма „конкретен момент“, в който сайтът е станал голям. Но от 2012 г. начинанието вече не се класифицира като страничен проект.

Чан и другите четирима съоснователи напускат работа и започват да работят на пълна пара за 9GAG, обмисляйки начините, по които могат да монетаризират платформата.

Тогава младежите решават да пуснат приложение за iOS и Android, както и да направят официални канали на 9GAG в социалните мрежи. Стартира и продажбата на реклама на сайта, което реално е и най-големият източник на приходи за компанията.

Екипът успява да набере финансиране в размер на 2.8 млн. долара от 22 инвеститори от Силициевата долина.

През 2013 г. 9GAG назначава първия си служител. Днес за компанията работят около 30 души, базирани в Хонконг и Ню Йорк.

Според предприемача, компанията му няма конкуренция, тъй като тези, които се явяват такава, не представляват „нещо, което може да помогне на хората да се забавляват и да убиват време“.

Въпреки че на сайта винаги има „нови и популярни“ закачки, Чан посочва, че една от тях - оптична илюзия с котка, не може да излезе от главата му. Потребителите също виждат по най-различен начин картинката, като публикацията има 1 800 коментара.

Чан признава, че е прекарал доста време в дискусии с приятели относно котката. Тогава всички взаимно стигнали до заключение: „Действително имаме доста свободно време“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар