сряда, 1 февруари 2017 г.

БИЗНЕС ИДЕЯ - ПРОВЕРКА

Проверка на бизнес идеята

Lean метод
Принципа на този метод е разработен от Ерик Райс и се състой в следното .Как да създадем продукт с минимално загуба на пари .Проверката трябва да покаже че вашият продукт е интересен и хората са готови да заплатят за него.Създайте минимална версия на продукта.Създайте проста страница в интернет.И рекламирайте ако въобще плащате за реклама с минимални средства.Създай бутон КУПИ.

Тест НА Дисни
Уолт Дисни използвал този метод за проверка на жизнеността на бизнес идеята му.Imagineering — средно между imagination и engineering  .Фантазиите требвало да придобият земен и реалистичен характер.Мечтателя създава идеята а реалиста я реализира.Критика гледа идеята от неговата гледна точка.Дисни направил няколко стаи като всяка има своята функция.В първата може само да се фантазира,в втората само да се критикува и третата как да се реализира. 

тест The First Mile 
Създателя на този метод е Скот Антони и в книгата си пише за този метод.Създава мислен експеримент и задава въпроси.Как ще изглежда света ако идеята потръгне.С какво ще изменим света.Кои компании ще са ми конкуренти.Какво ще правим ако главния ни разработчик отиде да работи за конкуренцията.Монетизация- какъв размер на потенциални купувачи ,клиенти имаме.Колко ще струва продукта.Колко често ще се купува.Следващия етап е да получите доказателство че от продукта ,услугата ви има нужда.

тест -10 секунди
Джанет Клаус от Харвард бизнес уще е основала няколко успешни компании и е преподавател . Нейния метод е следния ,въпрос Явява ли се вашата идея КИСЛОРОД ,СКЪПОЦЕННОСТ ИЛИ УДОВОЛСТВИЕ за потенциалния клиент.Ако отговора е ДА то вие сте на прав път. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар