четвъртък, 18 октомври 2012 г.




Ричард Брансън
На 14 години: развъжда папагали
На 61 години: притежава състояние от 4.2 млрд. долара  Първото бизнес начинание на Брансън му носи разочарование. Заедно със свой приятел той решава да посади 400 семена за коледни елхи и след година, когато дърветата пораснат, да ги продаде по 2 лири всяка, или общо- печалба от 800 лири. Годината обаче отминава и се оказва, че почти всички семена са изядени от зайците. Едва, едва; тук-там израства по някое хилаво растение. Двете момчета решават да си отмъстят и след поголовен лов, продават уловените зайци на месарски магазин. Получават по шилинг на парче, което разбира се е далече от мечтаните 800 лири. След това Брансън се заема да развъжда папагали, но явно надценява местното търсене. Един ден майка му му праща писмо в училище, в което обяснява, че папагалите били изядени от плъх. Години по-късно тя му признала, че просто й било дошло до гуша от грижите за питомците и оставила вратичката на клетката отворена. Когато папагалите излетели, просто не си направила труда да ги търси.


Бил Гейтс
На 12 години: продава програма за съставяне на училищни графици
На 57 години: притежава състояние от 66 млрд. долара Първите самостоятелно спечелени пари на Бил Гейтс са 4 200 долара, които получава за разработване на програма за съставяне на училищни графици в собственото си училище в Сиатъл. По това време родителите на Гейтс плащат по 5 000 долара на учебна година в престижното частно училище. За сравнение таксата за Харвард в тези времена е 1 760 долара.
Истинската стойност на сделката обаче е правото, което получават Гейтс и неговия партньор Пол Алън, за неограничен достъп до училищния компютър General Electric (компютрите по това време са невероятно скъпи). Способностите на Гейтс в програмирането му отварят пътя към богатството и го превръщат в жива легенда.


Стив Джобс
На 17 години: аниматор
На 55 години: притежава състояние от 8.3 млрд. долара Според биографията на Джобс от Уолтър Айзъксън бъдещият милиардер печелил по 3 долара на час, когато заедно с приятели, сред които и бъдещият му партньор Стив Уозняк, развличал деца. „Беше горещо, костюмите бяха тежки, а сред децата се случваха някои толкова противни, че ръцете ме сърбяха да ги ударя“, разказва по-късно Джобс. За да работи като аниматор, той трябвало да си вземе отпуска от HP. Сред заниманията по пътя към богатството, Стив Джобс завива болтове, разнася вестници и работи в магазин за електроника, и като работили в магазинa за електроника -сглобили в гаража apple компютър и го предложили,собственика поръчал 50 бр


profit.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар