понеделник, 8 септември 2014 г.

САЩ 2014

Президентът на САЩ Барак Обама нареди на 60 000 шпиони на Агенцията за национална сигурност да следят телефоните, имейлите, съобщенията, банковото състояние и комуналните сметки на почти всички американци в пълно незачитане на правилата в Конституцията за това: основателен довод за криминални действия, извършени от шпионираните хора. Въпреки това, неговите шпиони някак си пропуснаха нападателя от атентата по време на бостънския маратон, инвазията на Русия в Крим, свалянето на малайзийския пътнически самолет и нарастването в Близкия Изток на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Друг предстоящ вътрешен въпрос е милитаризацията на полицията. Това лято стана ясно, че в Ню Йорк човек може да бъде задушен до смърт от полицаите, защото продавал незаконни цигари. В град Фъргюсън пък полицай може да те застреля в главата, макар да си невъоръжен. Нито един от тези убийци не е арестуван, обвинен или обект на съдебно преследване. Това е плодът на последните становища на Върховния съд, с които на полицията се предоставя определен имунитет. Тази доктрина прави невъзможно съденето или разследването на полицаи, които убиват невинни хора, стига да кажат, че всеки разумен полицай би постъпил по същия начин. Това не е защита от крадци в униформи. Това е разрешение за убийство.

Като говорим за убийства, защо полицията в Америка вече има гранатомети – оръжие, което убива безразборно и е забранено за употреба срещу цивилното население съгласно международното право? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар