неделя, 21 април 2019 г.

Имот наем booking airbnb

Става неизгодно да се работи с сайтовете booking и airbnb .
Според новите наредби на НАП трябва да се регистрираш по ДДС и да плащаш 20%,НА КОМИСИОННАТА НА САЙТА,отделно 10 данък печалба като физическо лице.
Ако се излъжеш да направиш фирма те чака ,назначен управител ,заплата ,социално,здравно,осигуровки,данъци,касов апарат,договори,месечни такси,ддс ,а може да нямаш дори една нощувка.Длъжен си да платиш.  

 Даваш Booking или Airbnb - минаваш по ДДС
Собствениците на имоти в платформите за отдаване по наем трябва да се регистрират и да внасят данъка в бюджета

. Много от собствениците на тези имоти (и в други градове), както и в Booking обаче ще са изненадани, но те трябва да се регистрират по ДДС. Това твърдят данъчни консултанти, които се позовават на няколко становища на Националната агенция за приходите (НАП).


Така всяко физическо лице, което получава посреднически услуги от чуждестранни контрагенти като Booking или Airbnb, има задължение за специална ДДС регистрация по българския закон (чл.97а от Закона за ДДС), която се различава от общия режим. При нея не се чака натрупването на 50 хил. лв. облагаем оборот, за да се подаде заявление пред НАП. В случая ДДС регистрацията трябва да се направи не по-късно от 7 дни преди датата, на която наемодателят получи първата посредническа услуга от чуждестранния доставчик (Booking или Airbnb). Това означава, че регистрацията трябва да е направена преди започване на дейността по отдаване под наем.

При този специален режим ставката също е 20%. С нея се облагат обаче само комисионите, които собственикът на имота дължи на Booking или Airbnb за посредническата услуга по намиране на наемател (клиент). Airbnb удържа 3% от стойността на нощувките, a собственикът на имота – физическо лице, трябва да начисли върху тази удържана сума 20% ДДС и да го внесе в държавния бюджет. Например при комисиона за платформата от 100 лв. задължението за внасяне на данък в бюджета е 20 лв. ДДС от сумата се изчислява по формулата - "сумата по 20%". 

Това задължение е ежемесечно, както и подаването на ДДС регистри и декларации. Приходите от отдаването на апартамента не се облагат по ДДС. Но и не е налице право на приспадане на данъчен кредит за заплащаните от наемодателя и свързани с отдаването под наем стоки и услуги (например консумативи, свързани с настаняването, услуги по почистване и т.н.). Специалната регистрация по ДДС може да се избегне само ако собственикът на имота е регистриран по общия ред на закона – задължително при достигане на 50 000 оборот от наема (по чл.96 ЗДДС) или доброволно (по чл.100 ЗДДС). При ДДС регистрация по общия ред ще е приложима ставката от 9% за настаняване в категоризиран апартамент за гости или от 20% при настаняване в некатегоризиран.

от 1.1.2019 се дължат и ОСИГУРОВКИ за продажби по интернет и отдаване под наем на второ жилище
инфо

Няма коментари:

Публикуване на коментар