понеделник, 3 декември 2018 г.

Акции 2018

SOFIX с рекордно дълга месечна загуба! Започна ли новогодишното рали?
03 Декември 2018 15:25 


Теодор Минчев
Приключиха два ужасни месеца за инвеститорите на БФБ - октомври и ноември. Всъщност, трябва да отбележим, че това по традиция са и най-лошите в исторически план месеци за индекса на сините чипове SOFIX.

След като през октомври основният индекс на БФБ-Софя SOFIX отчете спад от 4.42%, през ноември измерителят на "сините чипове" също се понижи, но с по-малко от 1%. 

Всъщност, след загубата си през ноември, индексът на сините чипове направи нещо, което е правил само веднъж в историята си и то по време на кризата от 2008-ма година. SOFIX вече се е понижавал през 9 от последните 11 месеца на годината. Това е рекордно дълга сесия. В рамките на една година, индексът е отбелязвал девет месечни понижения само още веднъж - през 2008-ма година. 

А сега към добрите новини...

След рекордно дългия спад на SOFIX през 2008-ма година и формиране на дъно през февруари на следващата година, индексът бележи повишение от 72%, при това само за шест месеца!

Като позитивен може да се определи и първия ден от декемврийската сесия, който дава надежда на инвеститорите, очакващи така наречения декемврийски ефект на БФБ. Индексът на сините чипове SOFIX се повиши с 1.2% в началото на борсовата сесия, връщайки се до ключовото психологическо ниво от 600 пункта.

Началото на декември, по традиция маркира няколко неща. На първо място - очаквания за традиционно добро представяне през последния и първия месец на следващата година. Декември е известен с повишението на ликвидността на БФБ, като в същото време е месецът, към края на който, фондовете отчитат своята годишна доходност...

Няма как да не отбележим и факта, че в края на ноември дружествата отчитащи консолидирани резултати ги оповестяват. И добри деветмесечни финансови резултати често могат да водят след себе си до новогодишно рали. Дали такъв ще е случаят в момента - предстои да видим.

Много е вероятно истинското повишение на индeкса да се случи през следващата година и да е с първоначална цел най-високите нива от 2017-та и 2018-та - при 720 пункта. А от там нататък - "каквото сабя покаже".

пише саита инфосток

Спада при позициите ми октомври е -10% ,ноември също -10%
до 3 декември +10%.Но все още съм -10% 

Няма коментари:

Публикуване на коментар