петък, 16 ноември 2012 г.


Страхът от провал е тясно свързан със страха от грешки. Но знаете ли колко десетки грешки и провали са преживели някои от най-богатите хора в света?! Както се казва, проба-грешка, докато не налучкате вярното решение, което да ви изведе на върха. Но, за да стигнете до него, трябва да сте с ясно съзнание и силна мотивация да успеете, а не да замъглявате съзнанието си с трагичната мисъл „Ами, ако се проваля?“, представяйки си ситуацията кристално ясно.

Страхът от провал е причина много хора просто да съществуват, без да се развиват, без да правят крачки към неизвестното, без да рискуват, просто си стоят удобно и смирено в своя, познат до болка, свят, предават се още при мисълта за нещо ново и с неясно развитие.

А, за да избегнете провала, трябва да вярвате в успеха, да си го представяте, да го усещате. Само тогава ще започнете да мислите трезво, ще сте мотивирани да успеете, когато си представите резултата от победата ви.

Ако пък не можете да се отърсите от измъчваща ви мисъл за евентуален провал, погледнете на него като на нещо положително, като урок, като поучителна крачка към бъдещия ви успех.

Не по-малко важно е да установите първоизточника на страха ви от провал и да го унищожите. Понякога става въпрос за съмнения, насадени ви от семейството и околните, страх породен при мисълта за нечий друг провал, ниска самооценка.

А като един добър предприемач, трябва да сте уверени в себе си, в собствените си качества, способности, идеи, решения. Само тогава безпроблемно ще игнорирате облака от черни мисли (ваши и на околните), надвиснал над главата ви.

И не забравяйте, че чувството, че сте се провалили, защото просто не сте опитали, е много по-неприятно от чувството, че сте опитали, но не сте успели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар