неделя, 8 януари 2017 г.

данъци

Променя се и авансовият осигурителен доход за самоосигуряващите се лица с 50 лв. спрямо облагаемия им доход за 2015 г. (виж таблицата). За тези, които са нямали дейност през посочената година и са започнали да се самоосигуряват през 2016 г. или 2017 г., минималният осигурителен праг е 460 лв.

Задължения и след смъртта
В момента, ако някой самоосигуряващ се почине, а не е платил дължимия данък общ доход през годината, наследниците не са длъжни нито да подават декларация, нито да плащат нещо на държавата. От 2017 г. това се променя - роднините ще трябва да изберат дали да подадат декларация и да платят дължимото по нея, или да изчакат дали данъчните ще намерят задължения. Това не е толкова трудно, тъй като платецът на дохода – например на наем, е длъжен да подаде декларация в НАП. В нея се посочва на кого какви суми е изплатил през годината, ако те са облагаеми. Така данъчните може лесно да издадат акт за установяване на задължението. В този случай роднините ще трябва да решат дали да платят дължимия данък, или да обжалват в 14-дневен срок. Данъчните пък ще могат да започнат и ревизия.
Според консултанти изчакването с документите е по-неблагоприятният вариант, защото приходната администрация може да напише каквото реши в акта и дори да започне ревизия. Ако роднините не знаят откъде идват доходите и колко са били обаче, стои рискът да се декларира нещо невярно. В този случай трябва да се претегли добре риска да се изчака реакцията на данъчната администрация.

 За хора с намалена трудоспособност. Данъчната основа се намалява със 7920 лв. за хора с 50% и над 50% намалена работоспособност.

капитал

Няма коментари:

Публикуване на коментар